Hamdullah Suphi Tanrıöver Kimdir?

Hamdullah Suphi Tanrıöver Kimdir?

09.10.2018 2188

İstiklal Marşı‘nı meclis kürsüsünde ilk okuyan kişidir.

Hamdullah Suphi Tanrıöver1885 yılında İstanbul‘da doğmuştur. Aksaray Horhor’daki Abdüllatif Suphi Paşa’nın konağında dünyaya geldi. Babası Maarif Nazırlarından Abdüllatif Suphi Paşa, annesi ise Ülfet Hanım’dır. İlkokulu; Kısıklı, Altunizade ve Numune-i Terakki mekteplerinde yaptı, sonra da Abdülhamit II‘nin iradesiyle parasız ve yatılı olarak (Mekteb-i Sultani’de) Galatasaray Lisesi‘nde okudu. 1904 yılında mezun olmadan okuldan ayrıldı. Teknik anlamda mezun sayılmıyor, sadece Türkçe Bölümü ehliyetnamesi alabilmiş. Meslek olarak öğretmenliği seçti.

1905 yılında Reji İdaresi‘nde tercüme servisinde ilk görevine başladı. Daha sonra Ayasofya Rüşdiyesi’nde hitabet ve Fransızca, Darülmuallimin‘de edebiyat, Darülfünun‘da Türk-İslam sanatı derslerek öğretmenlik yaptı. Edebiyat Fakültesi’nde ders verdi. Profesör oldu. 1913‘te Edirne‘deki Bulgar zulmünü dünyaya anlatmak için seçilen heyetin içinde oldu.

1909 yılında Fecr-i Ati grubu içinde şair ve eleştirici yazar olarak Türk Edebiyatına giren Tanrıöver, 1911‘de bu topluluktan ayrılarak Ziya Gökalp önderliğindeki Genç Kalemler dergisi çevresinde gelişen milli edebiyat akımına bağlandı. Gerçek yerini ve kişiliğini milli edebiyat cereyanı ve Türk Ocağı kadrosunda bulmuştur.

1912‘de milliyetçilik hareketini İstanbul’daki merkezi olan Türk Ocağı’na girdi ve ertesi yıl bu kurumun başkanlığına getirildi. Etkili konuşmalarıyla güçlü bir hatip olarak tanındı. İstanbul’da işgalci güçlere karşı düzenlenen açık hava toplantılarında, daha sonra TBMM kürsüsünde ve Kurtuluş Savaşı sırasında halkı aydınlatmak için gönderildiği KonyaAntalya gibi yerlerde hitabetin etkili örnekleri olan konuşmalar yaptı.

Yaptığı konuşmalarından seçmeleri: Dağ Yolu(1928-1931)Yazılarını da “Güne Bakan” adlı kitapta topladı.

Kaynak: https://www.biyografi.net.tr/hamdullah-suphi-tanriover-kimdir/